Suomeksi | på svenska | in English
Henrik-tietokanta

HENRIK – kirjahistoriallinen tietokanta

HENRIK-tietokannassa on tietoja Helsingin, Hämeenlinnan, Kajaanin, Naantalin, Oulun, Porvoon, Rauman, Tammisaaren, Tampereen, Tornion, Turun ja Uudenkaupungin kaupunkien ja Lappeen pitäjän perukirjoissa sekä edellä mainittujen kaupunkien huutokauppakamarien pöytäkirjoissa olevista kirjamaininnoista ja kirjojen omistajista ennen vuotta 1810.

HENRIK-tietokannan avulla voi tutkia muun muassa kaupunkien kirjanomistusta ja kirjojen siirtymistä omistajalta toiselle. Tietokanta tarjoaa uusia mahdollisuuksia kirja- ja kulttuurihistorialliselle tutkimukselle.

HENRIK-tietokanta on nimetty fil.toht.h.c. Henrik Grönroosin mukaan. Tietokannan perustana on hänen kokoamansa aineisto. Sitä säilytetään Svenska litteratursällskapet i Finlandin arkistossa Kansalliskirjastossa. HENRIK-tietokannan aineistoa on täydennetty Helsingin kaupunginarkiston huutokauppakamarin pöytäkirjojen tiedoilla. Tietokantaa tullaan täydentämään muiden Suomen kaupunkien lähdeaineistoilla.

HENRIK-tietokanta on toteutettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Helsingin kaupungin historiatoimikunnan sekä Helsingin yliopiston kirkkohistorian laitoksen (osaston) tuella. Rahoitusta hankkeelle on myöntänyt myös Jalmari Finnen säätiö.